Top 4 – najlepsze przepisy dla Seniora


Jak powszechnie wiadomo, z wiekiem zmieniają się potrzeby ludzkiego organizmu. Zmianom podlega również wydolność większości narządów, co sprawia, że osoby starsze powinny szczególnie zadbać o ilość i jakość spożywanych pokarmów — o czym seniorzy często zapominają.
Z diety seniorów należy wyeliminować zbędne, puste kilokalorie, a ich posiłki powinny być lekkostrawne i pełne substancji odżywczych.

  1. Delikatny gulasz z piersi kurczaka

Można go przygotować w zaledwie 30 minut. To doskonałe danie obiadowe dla seniorów.

Składniki:
• 1 podwójna pierś kurczaka, pokrojona w kostkę,
• 1 średnia cebula,
• 1 duża marchew,
• 2-3 ząbki czosnku,
• ok. 100 ml bulionu drobiowego lub wody,
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
• 2 łyżki śmietany,
• 1 kopiasta łyżka maki,
• olej,
• sól, pieprz.

Przygotowanie:
Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę. Marchew oczyścić i pokroić w drobne słupki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Umytą i osuszoną pierś kurczaka pokroić w kostkę (ok. 2-2,5 cm) i oprószyć sola i pieprzem. Na rozgrzany na patelni olej włożyć przygotowaną pierś i lekko zarumienić. Następnie dodać cebulę, marchew, czosnek i smażyć do zarumienienia. Posypać mąką i smażyć przez ok. 1 minutę. Dodać koncentrat pomidorowy i wlać gorący bulion drobiowy lub wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i dusić ok. 10 minut. Tak przygotowany gulasz podawać z kaszą lub makaronem.


  1. Pieczone podudzia z kurczaka w maślance

Marynowanie mięsa w maślance sprawia, że po upieczeniu staje się ono niezwykle delikatne i kruche. To bardzo ciekawy i godny wypróbowania sposób na przyrządzenie mięsa drobiowego.

Składniki:
• 5 pałek z kurczaka,
• 500 ml maślanki,
• 2 małe, suszone papryczki chili,
• kilka gałązek świeżego tymianku,
• 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
• 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
• 1 łyżeczka mielonej kolendry,
• 2 – 3 ząbki przetartego czosnku,
• sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Podudzia z kurczaka należy umyć i osuszyć, a następnie natrzeć mieszanką wszystkich przypraw. Tak przygotowane podudzia zalać maślanką i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Po tym czasie należy wyjąć podudzia z marynaty, usunąć jej nadmiar i przełożyć do brytfanki. Piec w nagrzanym do 190°C piekarniku przez ok. 50 minut (aż do zarumienienia). Można podawać z ziemniakami, kaszą i ulubioną surówką.


  1. Kolorowe leczo drobiowe

Warzywne leczo z kolorowymi warzywami i mięsem z piersi kurczaka serwowane z ryżem i świeżą dymką.

Składniki:
• 1 filet z kurczaka
• 1 papryka czerwona
• 1 duża cebula
• 2 – 3 pomidory lub koncentrat pomidorowy (2 – 3 łyżki)
• 2 ząbki czosnku
• 1 mała cukinia
• sól, pieprz
• bazylia, oregano
• olej

Przygotowanie:
Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w drobne piórka cebulę i podsmażyć. Dodać drobno posiekany (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek, pokrojoną (razem ze skórką) w plasterki cukinię i pokrojoną w paseczki paprykę. Następnie dodać pokrojone w ćwiartki i pozbawione skórki pomidory (lub koncentrat pomidorowy) dokładnie wymieszać i dusić wszystko ok. 10-15 minut (do miękkości).
Na drugiej patelni obsmażyć pokrojony w paseczki filet z kurczaka (wcześniej umyty i osuszony). Usmażonego fileta dodać do uduszonych warzyw. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Wszystko razem poddusić jeszcze przez ok. 2 – 3 minuty. Można podawać z pieczywem lub ryżem.


  1. Lekka zupa z pulpetami drobiowymi

Delikatnie doprawiona, idealna, gdy mamy ochotę na coś lekkostrawnego i sycącego.

Składniki:
• 1 l bulionu drobiowego,
• 2 średnie marchewki,
• 2 garście mrożonego groszku,
• 2 – 3 średnie ziemniaki,
• sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Pulpety :
• 250 g mielonego mięsa z kurczaka,
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
• 1 jajko,
• 2 łyżki kaszy manny,
• sól, pieprz,
• mąka do obtoczenia pulpetów.

Przygotowanie:
Pulpety: w misce umieścić mięso, natkę pietruszki, jajko, kaszę mannę, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie, a następnie uformować małe pulpety. Bulion z kurczaka zagotować, zmniejszyć ogień. Pulpety obtaczać w mące i wkładać do bulionu. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut. Po zagotowaniu wyjąć pulpety na talerz i odstawić.
Marchew i ziemniaki pokroić w kostkę i dodać razem z zielonym groszkiem do bulionu po gotowaniu pulpetów. Doprawić solą i pieprzem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości warzyw (ok. 15 minut). Pulpety dodać do zupy tuż przed podaniem, gdyż zbyt długo zanurzone w zupie mogą zrobić się zbyt miękkie. Po ugotowaniu posypać natką pietruszki.