Prozdrowotne właściwości mięsa drobiowego w diecie Seniora


Mięso z kurczaka słynie nie tylko z wysokiej zawartości substancji odżywczych, ale także ze swojej niskokaloryczności. Delikatne w smaku, miękkie mięso drobiowe jest lekkostrawne i nie podrażnia przewodu pokarmowego — i właśnie dlatego jest szczególnie polecane seniorom. Zdrowa i zbilansowana dieta oparta na mięsie drobiowym sprawi, że ich kondycja ulegnie znaczącej poprawie.

Jakie tajemnice skrywa kurczak?

Mięso drobiowe stanowi źródło:

– pełnowartościowego białka,
– witaminy A, B1, B2, B5, PP, B6, B12 (której nie ma w produktach roślinnych!),
– nienasyconych kwasów tłuszczowych,
– cynku,
– fosforu,
– żelaza,
– magnezu,
– selenu,
– potasu,
– siarki.

Dzięki zawartości wyżej wymienionych składników drób posiada właściwości:

– antyoksydacyjne (witaminy A, E, C),
– regulujące poziom cukru we krwi (witamina PP),
– poprawiające stan i wygląd skóry, włosów i paznokci (cynk),
– wspomagające wzrok,
– usuwające nadmiar wody z organizmu,
– regulujące poziom stresu,
– wzmacniające serce,
– wzmacniające zęby i kości.

Mięso z kurczaka zawiera cynk, pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. Ponadto, jest ono źródłem witaminy B12, której zadaniem jest transport kwasu foliowego do komórek. W tym gatunku mięsa znajdziemy również niezbędne dla ludzkiego organizmu aminokwasy – tak zwane aminokwasy egzogenne, które muszą być dostarczane wraz z dietą, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować ich samodzielnie.

Kurczak to także walory smakowe. Mięso z kurczaka charakteryzuje się kruchością oraz soczystością. Zachwyca swym smakiem oraz aromatem. Jest bardzo łatwe do przyrządzenia, gdyż jego obróbka nie jest pracochłonna. Drób można gotować, grillować, smażyć, piec oraz parować. Dania z kurczaka smakują wyśmienicie z warzywami – zarówno w postaci surówek, jak i warzyw gotowanych.