Jak kupować mięso drobiowe?


Jak prawidłowo kupić i obchodzić się z mięsem kurczaka, żeby przygotować z niego bezpieczny i zdrowy posiłek? Poniżej przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek, dotyczących zakupu, przygotowania i podawania dań wykonanych na bazie z mięsa kurczaka.

Najlepiej kupować mięso drobiowe pakowane hermetycznie, jest ono wówczas dokładnie zabezpieczone przed zabrudzeniami i drobnoustrojami, zachowuje aromat i świeżość. Chcąc kupić jak najlepsze mięso, czytaj etykiety, które powinny zawierać następujące informacje:  nazwę produktu, producenta, kraj pochodzenia mięsa, wagę, miejsce hodowli i uboju kurcząt, datę przydatności do spożycia. Zawsze sprawdź termin ważności podany na opakowaniu przez producenta – będziesz mieć pewność, że kurczak jest świeży.

Bardzo ważną – jeśli nie najważniejszą – kwestią jest kolor mięsa. Świeże mięso ma kolor bladoróżowy lub lekko czerwony, a jego powierzchnia powinna być jędrna, gładka, sucha i matowa.

Jeżeli decydujesz się na zakup całego kurczaka, zwróć uwagę, czy nie ma żółtego odcienia na grzebiecie i w okolicy szyi. Zażółcenie może oznaczać, że był zdecydowanie za długo przechowywany. Zrezygnuj również z zakupu kurczaka z połamanymi skrzydłami.

Podczas zakupów powinniśmy kierować się również węchem. Jeżeli mięso brzydko pachnie to absolutnie go nie kupujmy, ponieważ jego spożycie grozi poważnym zatruciem.

Dobrze jest także sprawdzić czystość sklepu. Lady, tacki i półki, na których eksponowane jest mięso, powinny być idealnie czyste. Pamiętajmy, aby nigdy nie kupować mięsa, które jest przechowywane poza lodówką.

Zalecenia dotyczące przechowywania mięsa drobiowego:

  • zawsze zwracać uwagę na to, czego dotyka surowe mięso, naczynia dokładnie umyj, a resztki i torebki od razu wyrzuć do kosza,
  • dokładnie myć ręce mydłem i ciepłą wodą po każdym kontakcie z surowym mięsem,
  • przechowywać mięso w odpowiedniej temperaturze do czasu kiedy zostanie przygotowane,
  • jeżeli mięso nie będzie od razu poddawane obróbce termicznej, należy je zamrozić.

W trakcie zakupów:

  • surowe mięso zawsze wybieraj na końcu zakupów, tuż przed podejściem do kasy,
  • wybierając mięso drobiowe, zwracaj uwagę na jego kolor, zapach, konsystencje i strukturę.
  • sprawdź, czy opakowanie nie jest naruszone, dostęp powietrza może spowodować zepsucie się mięsa,
  • produkty z surowego mięsa pakuj do oddzielnych siatek.

W kuchni:

  • po powrocie do domu, najpierw rozpakuj mięso i włóż je od razu do lodówki, lub zamrażarki,
  • surowe mięso z kurczaka można trzymać nieodpakowane do 2 dni na najniższej półce w lodówce (tam jest najzimniej). Jest to niezwykle ważne, szczególnie w przypadku części kurczaka,  a nie całej tuszki. Jeśli wiesz, że do tej pory mięso nie będzie przyrządzone, lepiej je zamroź. Wyjątek stanowi mięso w opakowaniach MAP (zapewnia zachowanie pełnej, 100% szczelności opakowania), które można przechowywać bez otwierania do daty podanej na opakowaniu,